Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП) на конгрес в Загреб. Нейната кандидатура бе подкрепена от 442 делегати и по този начин тя събра най-много подкрепа в сравнение с останалите девет заместници на новия президент Доналд Туск.

Премиерът Бойко Борисов поздрави на страницата си във „Фейсбук” Мария Габриел за "най-добрия резултат от всички кандидати".

„Това е поредното признание за опита и възможностите, които тя притежава. Мария е изключително отговорна и работлива и съм сигурен, че ще работи добре по важните за Европа приоритети”, написа Борисов.

Мария Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. Тя създаде първата пан-европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 милиарда евро.

Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“  и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави, пише бТВ.

В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г. е посочена за комисар за иновациите и младежта. Тя ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм +, образованието и културата.

През май 2009 г. Мария Габриел е избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014-а и става ръководител на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017-а година е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Два пъти е избирана за Евродепутат на годината - през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“.