Над 3.3 млн. лични документи предстои да бъдат сменени през идните две години заради изтичащата им валидност.

Заради огромния брой на нови лични карти и задгранични паспорти, които ще трябва да бъдат издадени от МВР, се задават хаос, напрежение и дълги опашки от изнервени хора, прогнозираха експерти и представители на опозицията.

Километрични опашки и скандали пред полицейските управления имаше и преди 10 години, когато масово бяха издадени личните документи, чиято давност изтича през 2020/2021 г.

През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. - съответно 1 088 116 и 563 129 документа за самоличност, става ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на питане на депутата от левицата Иван Иванов, публикуван на парламентарния сайт.

Данните са към края на октомври, като през втората половина на годината от вътрешното ведомство отчитат наплив на желаещите да извадят нови документи предсрочно.

"В МВР нямат технически капацитет и не могат да се справят с трудоемката задача", коментира пред "Сега" Иванов, който е и зам.-председател на вътрешната комисия в парламента.

По думите му за следващата година за капиталови разходи са отпуснати около 14 млн. лв., които са недостатъчни за издаването на над 1.5 млн. документа за самоличност.

"За кое ще стигнат първо?! Дали за оборудване на нови гишета и изнесени звена по общини, административни съдилища или по общините?", допълни депутатът от левицата. Той определи като абсурдна амбицията на властта да се подменят толкова много нови документи.

"Нямат нито техника, нито служители", настоя той.

Вътрешният министър не споделя обаче тревогите на депутата Иванов.

"Предприети са необходимите мерки за обезпечаване на процеса по издаване на български документи за самоличност и МВР разполага с техника, която има необходимия капацитет да издаде без затруднение заявените документи", посочва Младен Маринов в предоставения писмен отговор.

Министърът твърди, че "организираният прием ще се извършва посредством мобилни биометрични станции". Той заявява още, че ако има затруднения, ще бъдат пренасочвани служители от други звена на силовото ведомство, за да помагат.

Иван Иванов коментира и въвеждането на чип с биометрични данни от 1 октомври 2020 г. в новите лични карти.

"Луди пари се дадоха и за това, но то няма да е задължително, а ще се предлага като услуга и само ако заявителят си плати за нея", посочи депутатът. Той посочи, че и киберсигурността на държавните институции е компрометирана и затова едва ли ще има много желаещи да се сдобият с такава нова лична карта.