Депутатката от БСП Елена Йончева обвини в корупция за 700 000 лв. сегашния министър на културата Боил Банов.Това стана на специална пресконференция в централата на БСП, пише Факти.бг.

Така Елена Йончева изпълни заканата си от преди няколко дни и разкрива корупция в правителството, но не по тамошната телевизия, както първоначално бе обявено, а в централата на БСП.

Става въпрос за корупция в строителството. Сегашният министър Боил Банов, когато през 2016 година е зам.-министър, опрощава сумата от 700 000 евро на фирма строител. „Става въпрос за Ларгото. Фирмата има закъснение и дължи поне 700 000 евро неустойка", коментира Елена Йончева.

Депутатката пусна и записи на Боил Банов от негови разговори с различни лица, в които той пред схемата, по която огромната неустойка да бъде опростена. Социалистката обеща да предостави на журналистите пълния запис, краткия запис, както и пълни субтитри от записите на Боил Банов.

"Има служител от министерството, който е бил на тези разговори, но пожела да остане анонимен. Той е готов да свидетелства", разкри още Елена Йончева. "Тази афера "Ало, Банов съм", не е схема на г-н Банов, а схема на правителството на Борисов. Какъв е интересът на тогавашния зам.-министър да опрости тези 700 000 евро и защо защитава интерес на частна фирма, а не на държавата", попита депутатката.

Представителите на БСП са категорични, че въпросния запис се потвърждава и от документи, с които те разполагат. Социалистите заявиха, че ще настояват за оставката на Боил Банов. "Записът е направен през март 2016 година в кабинета на тогавашния заместник-министър Боил Банов", разкри Йочнева. Тя добави, че този сигнал ще бъде внесен в ОЛАФ и в прокуратурата.

В Народното събрание засега няма коментари по темата, отбелязва „Канал 3“. Такъв отказа и бившият министър на културата Вежди Рашидов. Самият Банов отскоро е станал член на ГЕРБ. В момента има заседание на Министерския съвет. Не е ясно, дали Банов ще коментира темата.

Срещу Йончева пък се води разследване за пране на пари. Самата тя обяви, че това се прави, за да бъдат спрени нейните разследвания срещу кабинета.