„Надявам в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски“, заяви в ефира на „Здравей, България“ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. „Парите, които пренасочваме, са 600 милиона., но при нужда ще стигнат милиард", коментира Томислав Дончев.

„Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите“, каза още той пред Нова тв.

Вицепремиерът отговори и на критиките на бизнеса за взетите решение относно помощта към икономиката в страната.

„Бизнесът сигурно иска да плащаме по 120%, а не 60%. В тази ситуация всеки трябва да направи някакви лишения, а не да прехвърляме всичко на държавата, т.е това означава да прехвърлим всичко на другите. Със сигурност не само бизнесите свързани със сферата на услугите са пострадали. Ще се опитаме да разширим секторите на които да помогнем, заявките в промишлеността също се свиват. За мен промишлеността също трябва да бъде включена“, коментира той.

Минали са 10 дни от началото на извънредното положение, не знаем колко ще продължи и какви ще са размерите на стопанската криза. Опитваме се схемата 60/40 да бъде максимално широка, защото не се засегнати само хотели, ресторанти и транспорт. За мен промишлеността категорично трябва да бъде включена, фабрика много трудно се пуска, ако бъде спряна, допълни вицепремиерът.

„Ако спре тежкотоварният трафик, Европа много ще обеднее, България също. Към момента той се движи, но има много забавяния. Държавата ще издържи, колкото трябва. Може да се стигне и до нов дълг. Ние трябва да мислим за България, колкото е необходимо, толкова ще издължим“, прогнозира Дончев.