Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.

Към момента не се съобщават мотивите за оставката му.

Данаил Кирилов е от Димитровград и завършва право в Софийския университет.

"Станах член на БСП през 1997 г., във времената, когато всички бяха станали сини", споделя той пред вестник "Стандарт" през 2007 г.

През 1998 тогава 28-годишният юрист поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев.

Три години по-късно Данаил Кирилов влиза в изпълнителната власт, като оглавява кабинета на министъра на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев.

Макар и официално да е в "лично качество" в "царското" управление, Паскалев е виден представител на червената партия. През 2002 г. той подаде оставка и стана съветник на президента Георги Първанов.

През 2008-ма Кирилов, който е част от БСП - Лозенец, се връща в политиката, като е избран за общински съветник в София от БСП.

След първия си мандат като общинар, напусна червената партия, за да мине в редиците на ГЕРБ.

Тогава той оглавява най-важната комисия в столичния общински съвет - по стопанска политика и общинска собственост. Поема и надзора на софийската Агенция по приватизация.

За трансфера си в ГЕРБ Данаил Кирилов казва пред "Стандарт", че "не може да се примири и съгласи с нереалните обещания", а "да следваш изискванията на хората не е популизъм".

Бил е и областен управител на София, а от април 2019-а е правосъден министър, на мястото на подалата оставка Цецка Цачева.