Борисов категоричен - не е упражнявал натиск за свалянето от ефир на Силвия Великова.

Премиерът даже заяви, че е направил "всичко възможно" и звъннал лично на журналистката от БНР, след като разбрал за рокадите в държавното радио.

"Познавам я от над 20 години Чух за тази глупост, която са сътворили. Аз не познавам директора на БНР и никога не съм го виждал, освен, ако някъде случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, че все пак да оправи това безобразие иначе ще ида в парламента и ще помоля парламентарната ни група да му поиска оставката", допълни премиерът.

Вероятно именно така може да се обясни свалянето и връщането в ефир на дългогодишната водеща на предаването "Преди всичко" на програма "Хоризонт". Силвия Великова е съдебен репортер и едно от големите имена на БНР.

Тя беше освободена без писмено обяснение за причините и то малко преди да се отправи към протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

И в рамките на един ден рокадата беше последвана от нова рокада. Силвия Великова получи обратно микрофона на съдебния ресор в БНР. Новината съобщи самата тя в личния си профил във Facebook.

Въпреки този ход на държавното радио, журналисти от всички медии започнаха да се организират в социалните мрежи на протест в знак на солидарност със Силвия Великова.

На него присъстваха десетки журналисти от гилдията. Участниците в него подчертаха, че основното не е защо някой е отстранен или върнат, а защо България остава на 111-то място по свобода на словото.