"Мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. За Полша това се случи. Убеден съм, че ще се случи. Отпадането на визите за Канада е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Президентът разбра, че може да остане в сърцата на българите, ако направи това", заяви Борисов след срещата и заяви, че Тръмп е дал обещание да работи активно в тази посока. 

Думите на Борисов идват малко след разговорите с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Двамата се срещнаха на четири очи в Белия дом. Това е първата визита на премиера във Вашингтон по покана на американския президент. 

В началото на разговорите им Тръмп заяви, че е много възможно визите за български граждани да отпаднат и обеща, че двамата ще обсъдят въпроса при закрити врата. Борисов заяви, че Тръмп е дал сериозно обещание да работи активно в посока смъкване на визовия режим за България. 

"За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, отбеляза още премиерът Борисов.

Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави.

Министър-председателят Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп са разговаряли за взаимодействието между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Двамата са обсъдили и сътрудничеството в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност.

Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства.

Премиерът Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Борисов и Тръмп са подписали и рамка за стратегическо партньорство. Документът посочва България като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа, съобщи Борисов. Това би трябвало да донесе по-изгодно доставки на американски втечнен газ за България.

Още следващата седмица в България ще пристигнат американски експерти, които ще се запознаят с проекта за АЕЦ "Белене", съобщи още Борисов

Друга тема, която открои министър-председателят Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.

Премиерът Бойко Борисов изрази интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората.

"За мен е голямо удоволствие и чест да бъда ваш гост днес. Стратегическото партньорство между България и САЩ никога не е било по-задълбочено. Нашето сътрудничество, базирано на общи ценности, е всеобхватно и цялостно в областта на сигурността и отбраната, правоприлагането, енергийната диверсификация, търговията, инвестициите и контактите между хората". Това написа министър-председателят Бойко Борисов в Книгата за гости на Белия дом, след като бе посрещнат от президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха от пресцентъра на българския премиер.

Това е първото посещение на Борисов по покана на Тръмп.

Възможностите за доставка на американски втечнен газ за България и захранване на хъба “Балкан”, както и сигурността в региона на Черно море бяха темите на разговорите на Борисов с републиканците и демократите преди визитата му в Белия дом. По време на разговорите повдигнат е бил и въпросът за разкритите руски шпионски мрежи на Балканите в контекста на заловения у нас дипломат, опитал се за вербува високопоставени служители на службите и Министерството на отбраната в Русия.

Официалните събития започнаха към 9 ч. местно време с поднасяне на цветя на Паметника на Незнайния воин. Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война.

Борисов и водената от него делегация бяха посрещнати с 21 топовни салюта в мемориала в Националния гробищен парк “Арлингтън” в щата Вирджиния.