Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предвижда "много подли" местни избори през есента. "Само ако започнем да изброяваме направеното за последните 10 години в София - даже няма да започна с метрото, как изглеждат парковите ни пространства, ремонтите на "Лъвов мост", на Телевизионната кула, на Семинарията, Южната дъга.

Това е град, в който на практика няма безработица - Технопарка, индустриалните зони около София, Кремиковци, Божурище. Трафикът вече не влиза в града. Да не говорим за училищата, за детските градини, за всичко, което бе изградено. На всичко това се противопоставя един популизъм. Вие помните каква беше и Витошка", изброи той.

"Ако нашите колеги отляво искат да водят битка с нас, да си издигнат кандидат. Не приемам да подкрепят някого в град като София. Мисля, че ще бъдат много подли тези избори - заради установената практика да се прилепва към някоя партия или някой кандидат. Предлагаме направено срещу популизъм", заяви Борисов на пресконференция заедно с лидера на СДС Румен Христов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Винаги ни е било приятно на ГЕРБ да работим със СДС. Никога не сме делили партиите на големи и малки, а на стари и най-вече на партии с ценности", настоя Борисов. "Смятаме, че дясното управлява по-добре и трябва да продължи да управлява", обяви на свой ред синият лидер Румен Христов. Той каза, че се надява да постигнат с ГЕРБ договореност за големите общини в България, които са знакови.

"Споразумението ни с ГЕРБ стимулира двете структури на ГЕРБ и СДС да търсят съгласие и разбирателство за общо явяване", посочи Христов. Според Йорданка Фандъкова обединението на старата десница не е само необходимо, но и много важно, защото така ще отговорят на войнстващия популизъм с реализъм и отговорност.

"С това обединение смятам, че ясно показваме нашите кандидати с желанието си да работим за общините и че те носят ясна политическа отговорност и то в десния спектър", добави тя.