Лидерите удължиха с 6 месеца санкциите срещу Русия

България настоява бюджетната рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. да бъде приета от сегашния Европарламент и Еврокомисия. Това обясни премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където Европейският съвет обсъди следващата бюджетна рамка.

Ако решението бъде оставено за следващите европейски парламент и комисия, може бюджетът да не бъде одобрен навреме, предупреди Борисов. Той посочи, че е изтъкнал аргументите си и пред съвета.

Борисов настоял и кохезията, и общата селскостопанска политика да останат, защото такъв бюджет щял да направи ЕС конкурентен геостратегически.

В заключенията от последното за годината заседание на Европейския съвет се посочва, че лидерите приветстват извършената интензивна подготвителна работа по бъдещата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г. ЕС призовава румънското председателство да продължи тази работа и да изготви насоки за следващите преговори.

Пакетът промени в миграционната политика на ЕС да не бъде разделян, а да се придвижва заедно, настоял още Борисов пред останалите лидери от ЕС. “България е страна на първа линия, всяко едно разделяне на пакета ни поставя под риск. В един момент може да се окаже, че не само ги спираме, но трябва да се грижим за тях. Заради това съм толкова твърд в решението си да не се разделят пакетите”, заяви той пред журналисти в Брюксел.

“Европа е във фаза заради вътрешнополитически проблеми във всички държави да се спасяваме поединично с общо решение”, допълни Борисов.

В крайния документ се отчита намаляване на миграционните потоци към ЕС до равнищата преди кризата от 2015 г. и продължаването на този спад. Това се дължи на охраната на външните граници, борбата с каналджийството и сътрудничеството със страните, откъдето идват преселниците.

Новите санкции срещу Русия са одобрени единодушно от лидерите на ЕС, допълни българският премиер. Той обаче настоявал Русия да освободи поне обикновените украински моряци, за да се потуши напрежението между Москва и Киев след сблъсъка в Керченския проток.

Изключително сме уязвими от този конфликт и заради транзита на газ, и заради близостта в Черно море. Надявам се Русия да пусне обикновените моряци, ако има виновни, да си ги наказват, каза Борисов.

Лидерите на 28-те страни в ЕС удължиха с 6 месеца икономическите санкции, наложени на Русия заради неспазване на Минските споразумения. Нови санкции заради инцидента край Керченския проток не бяха наложени, но участниците в Европейския съвет настояха за незабавно освобождаване на всички украински моряци. ЕС си запазва правото за нови мерки в подкрепа на засегнатите зони.

В заключителната декларация е записано, че до 2020 г. ще бъде предложен дългосрочен план за енергийния преход, насочен към опазване на околната среда.