"Ние сме „за” машинното гласуване. Днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание в сряда.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев каза, че вече се работи по въпроса. На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване.

"Трябва да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван. Глупаво е да се поддържат две паралелни системи. Това прави изборите скъпи", каза Дончев.

Премиерът коментира и промените в наредбата за касовите апарати. Борисов разпореди те да не влизат в сила, докато не бъдат одобрени от бизнеса.

Наредбата действа от 2018 г. Заетите в редица сектори, включително ресторантьорите и хотелиерите, се обявиха против измененията в нея. На среща с Горанов беше договорено прилагането им да бъде отложено с шест месеца до началото на юни. 

„По наредбата има още много работа. Искам да уверя всички, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори, така че да не се затруднява малкият и средният бизнес“, заяви финансовият министър по време на правителственото заседание.