След като читатели сигнализираха, че членове на секционни избирателни комисии масово са с белязани ръце с мастило в Пловдив, екип на TrafficNews.bg посети една от комисиите – в училище "Яне Сандански" в район "Южен".

Предлагаме ви обяснението на трима от членовете на комисията защо пръстите им са изцапани, като оставяме читателите ни сами да си правят изводи:

Припомняме, първите сигнали дойдоха са от район "Западен" в Пловдив, където кандидатът за районен кмет Иван Запрянов засне видео, на което се вижда как една от жените в секцията има черти от химикал на палеца. Случката е от 28-а секция в ОУ "Драган Манчов", подобен сигнал имаше и за 29-а секция в същото училище.

Членове на изборни комисии в Пловдив с белязани ръце! Какво става с маркираните бюлетини?

Друг сигнал имаше от училище "Петър Берон" в район "Централен", там също член на СИК се оказа с оцапани ръце с мастило.

Според методическите указания на ЦИК е абсолютно забранено членове на СИК да бъдат с белязани ръце с мастило или други химикали, които биха могли да увредят изборните книжа. Ако бюлетината бъде изцапана, то членовете на СИК са длъжни да я отбележат като невалидна, тъй като се смята за знак.

Междувременно на доста интересна картинка се натъкна екипът ни, докато снимаше в секцията в училище "Яне Сандански". Тъмната стаичка, в която хората гласуват тайно, се оказа, че не е никаква тайна за няколко от членовете на комисията. Тяхната маса, на която приемаха и попълваха документите на гласуващите, се намира точно срещу... входа на стаичката. Изводите си направите пак сами.

В края на изборния ден екип TrafficNews.bg отново ще посети избирателната комисия в Кючука, за да проследи има ли белязани бюлетини с мастило, които са обявени за невалидни.

Очаквайте продължение!