България отвърна на агресивните думи на вицепремиера на Сърбия Ивица Дачич, които той произнесе по държавната телевизията.

"Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи.", заявиха от МВнР в отговор на думите на Ивица Дачич за българското национално малцинство в Сърбия.

По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес, заявиха от МВнР.

Пред държавната телевизия тази сутрин сръбският вицепремиер и министър на външните работи говори с изключителна агресия срещу България. Дачич, който е бивш говорител на Слободан Милошевич, коментира тежката конфронтация между Черна гора и Сърбия. През последните десет дни между двете държави възникна напрежение по повод новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше безредици, по време на които сръбски националисти изгориха и националният флаг на Черна гора.

По време на интервюто в един момент без никакъв повод Дачич намеси България и избухна: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”


Само за няколко десетилетия българското малцинство в Западните покрайнини буквално бе унищожено. От над 120 000 души преди, в момента то наброява около 20 000, и живее в пълна мизерия.

Пак ли проблем с превода? Дачич с остри думи срещу България