253 186 726 лв. е прогнозната макрорамка на проектобюджет 2019 г., съобщи кметът на Бургас Димитър Николов днес, при представянето на бюджета за догодина. И допълни, че за пореден път общинската администрация успява да сформира стабилен бюджет, който осигурява всички сфери на обществения живот, без да се увеличават местните данъци и такси за жителите на общината.

"По всички направления имаме ръст. С приходите даваме възможност за обезпечаване на нови дейности за града във всички направления. Добра традиция е всяка година да имаме акцент и заглавие. Тази година то е "Бюджет в подкрепа на образованието, екологията и бизнеса", допълни Николов.

Нов образователен модел се въвежда в бургаските училища през следващата учебна година, паралелно с масираното обновяването на образователната инфраструктура. Три нови програми стартират в учебните заведения: "Първокласно начало", "Активни и здрави", "Професии и бъдеще". Предвидени са 1 млн.лв., от които 800 000 лв. за ремонт на класните стаи и 200 000 лв. за електронно съдържание и обучения.

Ще се разработи електронна платформа, която да свързва училището с бизнеса, където ще се предлагат ученически стажове и работни места за младите хора, завършили професионалното си образование.

През 2019 г., след направените инвестиции в довеждаща инфраструктура в Логистичен и индустриален парк Бургас и индустриална зона Българово врати ще отворят 14 нови предприятия с 650 работни места.

Община Бургас продължава да изпълнява и надгражда програми за чистота на въздуха, като догодина ще се реализира проект по Оперативна програма "Околна среда" за създаване на механизъм за подпомагане на всички домакинства в кв. Долно Езерово и други квартали без централно топлоснабдяване чрез алтернативно отопление. Започва и изпълнението на проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионалната система за управление на отпадъците - Бургас.