"Ще действаме така, както трябва, за да намерим баланса между здравните и икономическите мерки", настоя социалният министър Деница Сачева.

"Подготвени сме както за регионални, така и за национални решения. Не се притесняваме от общественото мнение", посочи тя пред bTV.

"Този бюджет не е предизборен, а следизборен. Изпълняваме това, което сме обещали", категорична бе Сачева.

По думите й правителството не бяга от отговорност и това, че не е подало оставка, е именно доказателството.

"Около 40 млн. лв. ще отделим за заведенията, училищните дейности, фитнесите и спортни зали и др. засегнати от заповедта на здравния министър", пресметна министърът и посочи, че по този начин на служителите, останали без работа, ще им се изплаща директно по 24 лв. на ден.

"Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", аргументира се тя.

"Мерките действат", категорична бе Сачева и посъветва да не се бърза с апокалиптичните прогнози, защото често те не се оправдавали.

Тя обяви, че до момента има подаде над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто училища са под карантина.

"Ще има среща с образователния и здравния министър, и ако трябва ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. 73 млн. лева в бюджета за следващата година са отделени за целева помощ за родители", посочи министърът.

"Другото, което обмисляме, е да вдигнем подоходните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца", обясни Деница Сачева.