Седем паралелки в пловдивски училища заменят от септември хартиените тетрадки и учебници с chromebook. Вече са закупени 150 от тези устройства, които представляват олекотен вариант на лаптоп, но с тъч скрийн. Чрез тях цялата информация, необходима на децата в клас, се вкарва автоматично в т.нар. "облак". До него достъп има всеки ученик, след като въведе потребителското си име и парола. Това съобщи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов на конференция под тепетата, посветена на училищата в облака. На нея стана ясно, че езикова гимназия "Иван Вазов" е единствената у нас и на Балканите със статут на рефентно гугъл училище. В цял свят те са едва 400.

"В момента имаме един 8 клас с chromebook. Надяваме се от януари догодина да успеем да стартираме втора паралелка", каза директорът Вихра Ерамян. Според Дийн Стоукс от екипа на Гугъл облачните технологии са най-подходящият тип образование за 21 век. По думите му те са защитени от хакерски атаки на терористични групировки, тъй като достъп до данните на децата има не Гугъл, а училището. Преподавателите упражняват контрол върху платформата. Учениците не могат да влизат в социалните мрежи по време на занятия, забранени са всякакви интернетсайтове. Чатовете между децата и педагозите също са криптирани.

"Пловдив е лидер в страната в налагането на безхартиеното обучение. Близо 450 учители вече са обучени в облачните технологии", посочи кметът Иван Тотев. Трета година общината дофинансира училища, които въвеждат нови технологични решения в уроците. За 2019-а хазната е заделила близо 200 000 лева.