Фестивалът „Пловдив - древен и вечен“,който е част от програмата на Пловдив ЕСК,  ще се проведе в парк Лаута на 15 и 16 юни. В него около 200 души от  сдружения за исторически възстановки,  занаятчии  и реконструктори от цялата страна ще пресъздават бита и културата на обществата, населявали  Пловдив през периода на Античността, Ранното и Късно средновековие и Възраждането.  За първи път в Пловдив ще се състоят демонстрации на стрелба с лък от кон, съсичане със сабя от кон, гостите ще могат да се докоснат до сабя и меч за  битки, традиционен рефлексен лък и дълъг английски бък, плетена ризница и пълно бойно снаряжение,  ще могат да наблюдават изковаване на ризници, шлемове, монетосечене и бижута от злато, сребро и мъниста. Между възстановките е и пазар за роби. 

Пловдивските участници ще представят възстановка на Филипополското херцогство /1204-1260 г./, когато кръстоносци минават през Пловдив на път към Йерусалим.

Ще бъде демонстрирана и средновековна кухня от Петя Крушева,  която среща различни етноси в зоната на кулинарията, както и питието медовина.

Освен историческата част на феста, фестивалът показва и културното наследство чрез детското творчество. Те ще танацуват и пеят, а учениците от Художествената гимназия са подготвили артинсталация с различни исторически периоди.

Основни организатори на „Пловдив – Древен и вечен“ са пловдивското Сдружение „Заедно за личностно развитие“, Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ Варна и Сдружение „Дукс Антика“ – Свищов.