Десетки жители и кметове на пловдивски села се събраха днес на мирен протест пред Посолството на Швейцария у нас, за да кажат „Стоп на кариерите в Белащица!”. Те внесоха обръщение с искане за среща с посланика на конфедерацията у нас – г-жа Мюриел Коен, за да й разкажат за наболял проблем. А именно – кариерната дейност на швейцарската компания „Холсим кариерни материали Пловдив” АД в пловдивското село Белащица. За жителите на Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян, за които прахът, шумът и взривовете са ежедневие, пише Кмета.бг

Пред посолството на Швейцария днес бяха Емил Георгиев, председател на ПК „Екогласност”, Юлия Бачева от инициативния комитет в с. Белащица, Спасимир Спасов от инициативния комитет в с. Гълъбово, кметовете на селата Белащица, Марково, Брани поле, Гълъбово и Цар Калоян. Те отправиха покана към посланика на Швейцария у нас да посети на място село Белащица и да се увери сама в екокатастрофата, която грози района. Те са категорични, че подобно нещо в Швейцария не би могло да се случи, защото няма кой да го допусне.

„Най-сърдечно Ви каним да посетите красивия район на Централните Родопи, в който оперира „Холсим кариерни материали Пловдив” АД и да се убедите на място в разрушителните последици от дейността на концесионера”, гласи поканата на протестиращите към г-жа Коен.

„Имаше желание от страна на жителите на всички засегнати села в Пловдивско да дойдат тук днес, но решихме да го направим по мирен път и затова сме само предстваители на инициативните комитети и кметове на села”, каза Георгиев.

“Очакваме разбиране от страна на посолството, за да разрешим проблема с тези кариери, които ни пречат да живем. Искаме спиране на дейността на кариерите в близост до населениете места. Има постоянни взривове, пътищата са запрашени, образува се слой, който пречи на движението. Дишаме прахоляк. Облакът отива чак до Пловдив, но не срещаме разбиране от негова страна – мълчание. Преминаващите тежки товарни машини рушат пътищата ни, живеем в постоянен страх. Лично аз съм потърпевш от такъв камион – на 25 ноември 2018 г., който нямаше покривало отгоре на баластрата, падна товар върху колата ми и ми потроши предното стъкло, предстои да подам жалба в районното полицейско управление”,каза Спасимир Спасов от инициативния комитет в с. Гълъбово пред Kmeta.bg.

„Тук сме, за да браним уникалната природа на Белащица. Имаме 2 национални паметника, които трябва да се пазят от поколенията – манастир „Св. Георги”, който е втори по големина на територията на пловдивския район след Бачковския манастир.

Той е основан от Василий Втори българоубиец. Наблизо до този манастир има чинар – с обиколка от 12 м. Кариерната дейност руши не само ландшафта и инфраструктурата,  но съсипва и тези три вековни чинари – на по 600-700 години. Там има уникална чинарова гора на над 70 г.”, каза за Kmeta.bg Юлия Бачева от инициативния комитет в село Белащица.

Протестиращите получиха уверение от страна на представител на посолството, че до края на годината ще се срещнат с г-жа Коен, за да обсъдят проблема с нея. Те ще бъдат уведомени за датата на срещата впоследствие.

Масовото гражданско недоволство на живущите в селата от региона избухна във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на кариерата и нов добив на строителни материали – мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ от находище Белащица на площ от 50,534 дка“ в землището на с. Белащица, общ. Родопи с дългосрочност от нови 25 г.