Брюксел. Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) да застане начело на Европейската комисия Манфред Вебер стартира нова фаза на своята кампания в изложбената зала на Атина "Запейон" с нови лозунги и обещание, че ще блокира изграждането на противоречивия руски газопровод „Северен поток 2“, ако успее да наследи Жан-Клод Юнкер на най-високата позиция в Европа, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Вебер, чието ястребово отношение към Москва го поставя в противоречие с по-голямата част от германския политически естаблишмънт, по-голямата част от който е прекалено дружелюбен към Кремъл, каза, че "Северен поток 2" не е в интерес на ЕС. "Аз не съм германският кандидат за ръководител на Европейската комисия, а кандидат за Европейската народна партия", каза Вебер, като добави, че строителството на газопровода създава сериозни рискове за сигурността на енергийната независимост на блока.
"Аз съм против проекта "Северен поток 2“, каза Вебер, като обясни, че: „Това ще увеличи зависимостта на ЕС от руския газ и няма да я намали. И се нуждаем от повече независимост, а не от руски газ“.
По-рано тази година изпълнителната власт на ЕС се обяви срещу руския проект за газопровода, като се надяваше да измени газовата директива на блока, подписана през ноември 2017 г. Предложените изменения бяха насочени към „Северен поток 2“ и предупредиха главния акционер на проекта, руският „Газпром“, че трябва да спазва правилата на ЕС за конкуренцията или той ще бъде блокиран.
"Северен поток 2 търси недискриминационно третиране, като се третира еднакво с други сравними вносни офшорни тръбопроводи, в които вече са направени инвестиции преди приемането на изменената Газовата директива“ каза пред New Europe представителят на "Северен поток 2" Себастиан Сас.
Спорната нова енергийна връзка на стойност 11 милиарда евро между Русия и Германия ще тече под Балтийско море и ще удвои доставките на руски газ за ЕС. Съединените щати, Великобритания и много страни в Източна Европа, както и Украйна, се противопоставят на тръбопровода.
Като част от старта на кампанията си, Вебер заяви, че неговата кандидатура „ни дава ясна представа, че силата означава единство ... че отваряме нова глава за европейската мечта, нова глава с оптимизъм“, която се основава на надежда, единство и в полза на „силна Европа“.
Довършвайки своя 12-точков план за Комисия под наблюдението си, той обеща да увеличи граничната охрана на ЕС с още 10 000 души персонал и подобрени технологии до 2022 г. Той също така планира да се бори с тероризма, като удвои броя на служителите, работещи за Европол, европейският отговор на ФБР.
„Ще дадем възможност на нашите национални полицейски сили да хващат терористите, преди те да могат да извършат първи удар срещу нашите граждани“, обещава Вебер.
В това, което ще се разглежда като решаващ ход в нарастващия разрив между Запада и авторитарното управление на турския Реджеп Тайип Ердоган, Вебер обеща трайно да спре присъединителните преговори с Турция, но заяви, че Брюксел и Анкара „трябва да се съсредоточат върху партньорството и сътрудничеството“, икономическите връзки и всеобхватното споразумение за миграция.
„Членството в ЕС не е възможност за Турция, а преговорите трябва да бъдат преустановени“, каза той, като се позова на авторитаризма и ислямизма на Ердоган, като и двете са в противоречие с основните европейски ценности.
Той също така обеща да създаде, въпреки че Вебер не е влезе в специфика, механизъм за върховенство на закона, който е "защитен от политически натиск" и е упълномощен да „гарантира независимостта на съдебната власт, свободата на печата и борбата с корупцията в Европейския съюз“, добави Вебер за борбата за защита на върховенството на закона на блока.
В усилията си да подобри позорното тресавище на регулаторната бюрокрация на ЕС, Вебер ще премахне над 1000 „остарели“ регулации, което според него ще „направи системата по-ефективна“.

Превод и редакция: Иван Христов