Берлин. Австрия се дистанцира от идеята за създаването на единна европейска армия, пише националният ежедневник Die Presse в статия за посещението на първия дипломат на Виена Карин Кнайсл във федералната германска столица за Берлинската конференция за сигурността
Германия се стреми към изграждането на армия на Европейския съюз. Черно-синята коалиция на Австрийската народна партия (АНП) и „Партия на свободата на Австрия“ обаче отхвърлят идеята.
От редакцията привеждат любопитен факт за събитието в Берлин. Участниците в конференцията – предимно униформени – е трябвало да почакат около 15 минути за появата на Кнайсл, за да представи речта си. Причината – настояването на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за разговор с ръководителя на австрийската дипломация. Темата – новата криза в отношенията между Русия и Украйна.
Малко по-рано говори Урсула фон дер Лайен, която призова за по-широк обмен на данни и по-тясно сътрудничество между държавите-членки на ЕС. Особено в областта на сигурността. Наскоро канцлерът на ФРГ Ангела Меркел бе на посещение в Брюксел, където изнесе емоционална реч с призиви за създаване на „истинска европейска армия“. В лицето на Виена Берлин обаче явно този път няма да има съюзник, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова