Тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” в Стария град предложи богата и разнообразна програма на посетителите. В различни обекти на ОИ „Старинен Пловдив” малки и големи се потопиха в света  на културата и изкуството.

В Сводестата зала на Балабановата къща пловдивчани и гости на града имаха възможността да разгледат  фотографската изложба „Отблизо” на Христофор Ташев. Авторът е любител фотограф, който просто снима  това, което вижда. Хората, които среща; лицата, които му говорят; душите, които му се „разкриват” чрез  погледа, жестовете, разказите си.Целта му е да запази усещането си за момента, мястото, случая,  изживяването, за тях - хората -„Отблизо”.

В Дълбоката зала на Балабановата къща присъстващите се насладиха на изложбата на македонски художници  „Свързване”, която е продължение на няколкогодишния проект „Конекция” на Културно-информационния  център на Р. Македония в София. В експозицията деветима автори представят 40 творби в следните техники за  трета поредна година: живопис, графика, скулптура и плакат. Представените имена са: Марияна Иванова,  Мариян Дзин, Иван Стоименов, Слободан Милошески, Павел Целкоски, Горан Тричковски, Зоран Мише, Перица  Георгиев-Пепси и Иво Пецов. 

В Малката базилика програмата започна с работилница за мозайки, която се провежда вече за трета поредна  година.Целта на това събитие е: от една страна да се представи изкуството, зародило се в античния свят, а от  друга-изработването на мозайки днес. Ученици от 10-ти и 11-ти клас на НХГ „Цанко Лавренов” от специалност  „Стенопис” с ръководител Кристина Кутлова показаха умения в това изкуство. В творческата работилница в  Европейската „Нощ на музеите” 2017 се включиха и малчугани заедно с родителите си.Сред изложените творби  бе икона на Апостол Павел, изработена от Николета Йорданова от 11-ти клас. 

След това на сцената излязоха деца от Арт група „Славена”, които представиха различни вокални  изпълнения.Формацията е създадена през 1998 г. В нея участват деца от 5 до 18-годишна възраст.Съставът е  разделен на две самостоятелни групи на възрастов принцип: малки (5-9 години) и големи (10-18 години). Главен художествен ръководител е Мирослав Караделев. Арт група „Славена” печели много награди и грамоти в България и чужбина през годините.

Финалът на програмата в Малката базилика бе даден с концерт „Вдъхновения” на Камерна вокална формация с  диригент Станимира Манолова.В състава участват професионални певци.Репертоарът им обхваща ортодоксална музика, произведения от старинни и съвременни композитори, някои от които премиерни за  България.

В големия салон на галерия „Златю Бояджиев” Европейската „Нощ на музеите” 2017 бе изцяло посветена на музиката.Любителите на това изкуство се насладиха на класическо пеене на студенти от класа на проф. д-р  Тони Шекерджиева-Новак. Последваха инструментални изпълнения на пиано, флейта и  виолончело.Посетителите се потопиха още в света на класическата китара, камерните ансамбли и соловите  изпълнения на студенти от класа на доц. Стела Динкова.