Майките градят кариера, печелят пари и все отлагат разговорите по полови въпроси с дъщерите си. Не намират удобния момент за това или смятат че има време. И така, докато един ден изтръпнат пред признанието на малкото си момиче: „Мамо, бременна съм.” За да не преживяват този шок, по-добре да знаят какво да наблюдават в периода на съзряването им, както и кога е време да ги заведат на първия преглед при гинеколог.

„Изпитвам тревога, когато в кабинета ми влезе 13-14-годишно момиче, което вече води сексуален живот и не е придружено от майка си. А това е практика, признава д-р Димитрина Тихомирова, която е гинеколог с над 20-годишна практика и майка на момиче. - Притеснително е да обясня на едно дете, че има киста и би могло да се стигне до операция. Понякога имам контакт с майките. Разбирам, че са трудни разговорите между майка и дъщеря за секс. Дъщеря ми беше 7-8 годишна, когато за първи път ми зададе въпрос на тази тема. И аз, която разговарям на всички приятели с децата, дори имам подготвен „доклад” за това, се смутих. Важно е момичето да се довери на майка си, а тя да го предразположи, за да не се стига до гинеколог, когато вече има проблем.”

Истината е, че тийнейджърките рядко отиват на гинеколог, за да научат как да се предпазят от полово предавани болести или от забременяване – основни неща, които трябва да знаят, ако вече правят секс. Посещават кабинета, едва, когато са бременни. И грозната истина се стоварва върху нищо не подозиращата родителка, от която се изисква да присъства на хирургичната интервенция.

Д-р Тихомирова е пощадена от случаи, в които майки упрекват лекарите в некомпетентност, убедени, че детето им е девствено – истории, споделяни от нейни колеги. Затова тя смята, че е редно да се регламентира определена възраст, когато момичета задължително да посещават гинеколог. За тийнейджърите в Америка тя е между 13-15 години, дори и по-рано, ако са започнали да водят полов живот. Защото първият преглед при гинеколог се определя от началото на сексуалния живот на момичето. Но, ако то е девствено и има оплаквания, се прави ехография или ректално туширане, които не са взаимозаменяеми прегледи. Ако момичето има течение, се прави ехография, за да се изключи вероятността за патология в горния генитален тракт. Когато има болки, се извършва ректално туширане.

Тревожни сигнали в детска възраст

От 3-годишни до предпубертетното си развитие малките момиченца могат да имат необходимост от консултация с гинеколог. Гениталните течения са сигнал за майките, които трябва да обърнат внимание на това. Причината обикновено е неспазване на лична хигиена. Кръвотеченията обаче алармират за по-сериозни проблеми, включително и за генитални тумори. Друго заболяване в детска възраст е преждевременното пубертетно развитие, което за щастие рядко се среща.

Симптомите при него са изолирано ранно развитие на някои от вторичните полови белези – пубисно окосмяване, млечни жлези. Може да се случи във всяка възраст и е патология, при която се правят сериозни изследвания. В основата на заболяването стоят тумори, които отделят хормони, а не хипоталамуса и хипофизата, които стимулират яйчниците и те произвеждат собствени хормони, както е правилно.

Проблеми след първата менструация

- Болезнените менструации са най-честият проблем. Те настъпват не с първата менструация, а месеци или година-две след нея. Болките се дължат на субстанции в мускулатурата на матката, които се образуват когато яйчниците функционират правилно по време на овулация. Имайте предвид обаче, че това не е правило за всеки организъм. Обикновено проблемът отшумява с раждането, но понякога остава траен.

- Неправилните кръвотечения също са повод да потърсите лекарско мнение. Знак за обилно кръвотечение е изтичането на чиста кръв от гениталиите и съсиреци. Нормалната менструация продължава до 7 дни. Интервалът, през който трябва да има цикъл, е от 21 до 35 дни. Менструации, които идват през по-малко от 21 дни, са чести, обратното - са редки.

- Майките трябва да обръщат внимание на степента на окосмяването в полово зависимите зони, което показва гинекологични заболявания. Често срещан е синдромът на поликистозните яйчници, който протича с неправилна яйчникова дейност и ако не се лекува, може да доведе до стерилитет в детеродна възраст.

- За нормално се приема когато от гениталиите изтича слуз около овулацията или бяло млековидно течение в седмицата преди менструация. Ако има изтичане от влагалището в други периоди, както и оцветяване в жълто, става въпрос за инфекция. А неприятната миризма е безспорен показател за наличие на такава.