Задържан е Акрам Азимов, по-голям брат на предполагаемия организатор на атентата в санктпетербургското метро Аброр Азимов, съобщи руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от ТАСС.

Роденият през 1988 г. Азимов е бил задържан край Москва във връзка с атентата на 3 април - помагал е да се прехвърлят парични средства, използвани при подготовката на терористичния акт, и да се организира канал за връзка с представители на международни терористични организации. Предаден е на Следствения комитет на Руската федерация, пише БТА.

При ареста у Акрам Азимов е била открита бойна граната РГД-5, съобщи говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко. Следователите изясняват ролята му в извършването на атентата в Санкт Петербург, както и други данни, свързани с разследването. Предстои съдът да издаде заповед за ареста му.

Общо 10 души са арестувани във връзка с разследването на взрива в санктпетербургското метро, потвърди Петренко. Установено, че задържаният по-рано Аброр Азимов е свързан с извършения терористичен акт. "Продължава работата по установяването на организаторите на терористичния акт и други съучастници", добави говорителката.