65-годишна жена е задържана от служителите на 5-о РУ в столицата за поругаването на столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца, разбра Glas.bg. Вече е с мярка подписка. 

По информация на Glas.bg жената твърдяла, че има икона в храма, която е омагьосана, и затова е извършила покушението над храма.

Припомняме, рано сутринта на 5 септември първи се натъкнаха на вандализма отец Георги и служителка в храма. Беше извикана полиция и започна разследване. 

Църквата се намира в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото. Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието, пише "Дарик".

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Поругаха храма в София, в който е погребан Васил Левски