Сигнал за жена в безпомощно състояние е получен от полицаите във 2-ро РУ на МВР в столицата. Веднага към мястото - в ЖК „Надежда“, е изпратен екип на Спешна помощ и служители на упавлението.

Там те откриват жена, погълнала около 200 милилитра спирт за горене. Пострадалата е транспортирана в „Пирогов“, където е настанена в „Токсикология“ с диагноза „Интоксикация с метанол“.

Засега не са ясни причините за случилото се, но за съжаление, жената е с опасност за живота.

През последните седмици на пандемия, когато паническият страх от заразяване с COVID-19 подтиква хората да прибягват до всякакви нетрадиционни методи за дезинфекция, напомняме, че спиртът за горене не бива да се използва за това! По-голямата част от спирта за горене на пазара съдържа метилов алкохол, който е силно токсична субстанция и може да доведе до тежки отравяния.

Нещо повече! По информация от пресцентъра на Тракийски университет - Стара Загора, и според д-р Георги Желев - доказан специалист в епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина, „повечето хора знаят, че метиловият алкохол не трябва да се пие, но не знаят, че е токсичен и опасен и при външна употреба. Първо, той може се резорбира през кожата и да попадне в кръвта – ето защо използването му за дезинфекция на ръцете е неподходящо и много опасно.

Не по-малка опасност има и при използването му за дезинфекция на повърхности, тъй като отделените метилови пари, особено при закрити помещения, се вдишват от хората и отново могат да доведат до много тежки отравяния. Европейската комисия през 2018 година драстично ограничи използването на метилов алкохол в зимните течности за чистачки, тъй като се установи, че изпаренията се вдишват от пътниците в автомобила.

Признаците на отравяне настъпват от няколко минути до няколко часа и дори дни след контакта с метилов алкохол, като започват с главоболие, световъртеж, повръщане, появяват се и проблеми със зрението, т.н. „снежна буря“ пред очите, като отравянето може да завърши с кома и смърт. Важно е хората да знаят и каква е противоотровата, а това е етиловия алкохол! На пострадалия спешно трябва да се даде да изпие между 50 и 150 мл концентриран алкохол, като водка, ракия и т.н. и да се извика незабавно спешна помощ.“