Лек автомобил Ауди А4 е бил подпален пред дома на собственика му във ВИП-квартал на Стара Загора, в района на новия парк Бедечка. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 минути преди полунощ на 8 ноември.

При пристигане на място огнеборците установили, че колата е била паркирана под прозореца на апартамент на улица "Иван Вазов" №26 А, където живее 46-годишният Иван Желев.

Мъжът чул подозрителен шум и веднага излязъл навън, като направил опит сам да потуши пламъците. Иззети са били записите от охранителните камери, установени са отпечатъци от дамски обувки върху зелената морава в близост до мястото на пожара.

Близки на собственика коментират, че най-вероятно палежът е дело на бившата му приятелка, която в последните месеци буквално го бомбардирала със заплашителни есемеси. Жената имала доста невъздържан нрав и преди седмица направила на улицата при случайна среща огромен скандал като отправила недвусмислени заплахи.

Само 30 минути по-късно е бил получен и още един сигнал за пожар на лека кола: на улица „Планинец“ в квартал Лозенец на Стара Загора е изгорял товарен „Мерцедес 208 Д“,водещ се по документи на 53-годишна жена, но ползван основно от сина й, който имал легален строителен бизнес.

По двата инцидента са образувани досъдебни производства за умишлени палежи.

Още едно предварително производство за палеж по непредпазливост с настъпил смъртен изход е било образувано от РУ „Полиция“ в Чирпан по повод гибелта на 64-годишен жител на село Опълченец в община Братя Даскалови, пише Монитор.

Самотно живеещия Борислав Петров е намерен овъглен от огнеборците, които реагирали на сигнал, подаден към 9,30 часа заранта на 7 ноември за горяща къща в селото. По думите на кметския наместник Тони Калоферова огънят пламнал минути преди сигнала на телефон 112, пламъците обхванали за минути къщата и опитите да бъде изваден собственикът жив от съселяните му останали напразни.  Предполага се ,че фаталната искра е тръгнала от печка на дърва и въглища, загиналият имал семейство в Пловдив, но предпочел да остане да варди имота си в Опълченец от набези на апаши .Около 220 са постоянните жители на селото, по-голямата част са роми, които обаче не вършели бели, по думите на наместничката.