Ранният юни 2016 година. Доктор Ружа Игнатова излиза на сцената на "Уембли" Арена пред хиляди крещящи фенове и обещава - нейната криптовалута OneCoin ще измести BitCoin и всеки ще може да плаща с нея навсякъде.

"OneCoin ще е убиецът на BitCoin! След две години никой няма да говори за BitCoin!", заявява тя от сцената. По целият свят хората вече инвестират спестяванията си в OneCoin, надявайки се да са част от новата криптореволюция.

Според документи, изпратени на BBC, само във Великобритания инвеститорите са дали 30 милиона паунда за последните 6 месеца на 2010 година. 2 милиона от тях – в една единствена седмица.

Между 2014 и 2017 г., близо 4 милиарда долара са вложени от десетки държави от Пакистан до Бразилия, от Хонконг до Норвегия, от Канада до Йемен и дори... Палестина.

Лаком син на Буш прилапал $300 000 от Ружа – кралицата на "OneCoin"

Ноември 2018 г. OneCoin вече не съществува. Близо две години Ружа Игнатова е безследно изчезнала.

Джейми Бартлет от BBC прекарва месеци, за да разкрие как самопровъзгласилата се Криптокралица успява да измами толкова много хора и къде може би се укрива.

През годините инвеститорите не спират да наливат пари, а доктор Ружа ги харчи – за скъпи апартаменти в София и Созопол, за огромна яхта, където певицата Биби Рекс прави частен концерт през 2017 година.

Но проблемите чукали на вратата. Денят, в който инвестираните пари трябвало да се превърнат в печалба, бил отлаган. Всичко щяло да бъде обяснено на събиране в Лисабон през октомври 2017 година. Ружа обаче не се появила. Един от делегатите заявил, че тя била на път и нямат идея, защо не се появява.

Офисът на OneCoin в България също нямали информация. Появили се съмненията, че е отвлечена или убита. Но всъщност потънала вдън земя. Документи, публикувани по-рано тази година, показват, че на 25 октомври 2017, две седмици след събитието в Лисабон, тя се е качила на борда на самолет на Ryanair от София до Атина. От тогава никой не е чувал нищо за нея.

Братът на Ружа – пред 90-годишна присъда? А тя... харчи си парите!

Трудно е да се каже колко пари са били инвестирани в OneCoin. Според документите изпратени на BBC, става дума за 4 милиарда евро. А според слуховете, може би става дума за повече от 15 милиарда евро.

Хората казват "следвай парите", но парите на измамниците трудно могат да се проследят.

На 6 март 2019 година ФБР арестува Константин Игнатов. Обвинения за измама и пране на пари са повдигнати и срещу Ружа. Невероятно, но факт – дори и след това, OneCoin продължава да функционира, а хората продължават да инвестират в нея.

И макар когато Бартлет посещава България, имението на Ружа да е заключено, офисът на компанията е потънал в работа. До преди седмица, той остава активен. На 21 ноември, нова доза мебили и техника са изнесени от него.

Защо толкова хора продължават да вярват, въпреки доказателствата?

Инвеститорите казват, че изпитват страх, че ще пропуснат следващото голямо нещо. Те са изпитвали завист към печелившите от BitCoin и са мислили, че OneCoin е техният шанс. Много са привлечени от самата Ружа Игнатова, от нейните дипломи, корицата й във Forbs. Дипломите й са истински. Корицата обаче не е истинска – тя е платена реклама във Forbs Bulgaria, но щом откъснеш истинската корица – списанието изглежда правдоподобно.

Проф. Айлийн Баркър от Лондонското училище по икономика, която е прекарала години в проучвания на групи като сциентолозите, казва, че има прилики между OneCoin и месианските култове от последното хилядолетие, където хората вярват, че са част от нещо голямо, което ще промени света - и без значение какви са доказателствата, след като веднъж са станали част от това, им е много трудно да признаят, че грешат.

В един идеален свят властите биха спрели хората от това да инвестират в OneCoin. Но сега те не могат да направят нищо, тъй като криптовалутите са нещо прекалено ново. Единственото, което във Великобритания успяват да направят, е да пуснат предупреждение още през 2016 година.

Но един от главните въпроси остава: Къде е Ружа Игнатова?

Когато Джейми Бартлет започва разследването си, все още никой не знае накъде е поела Криптокралицата след като е кацнала в Атина. Някои твърдят, че тя притежава руски и украински паспорти, които й позволяват да пътува между Русия и Дубай. Не е изключено нейните "съюзници с власт", да я укриват някъде в България. А може и да се разхожда свободно след пластична операция, която прикрива идентичността й напълно.

Ружа е все още жива и се намира в гръцката столица, без да се страхува, че ще бъде арестувана.