Румънските власти във вторник задържаха собственик на компания за унищожаване на паразити заради пръскане със смъртоносен химикал за борба с вредители, след като трима души са загинали, а 28 други са били хоспитализирани, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Бебе на една седмица, тригодишно дете и майка му на 28 са починали, след като през уикенда блокът, в който са живели, е бил напръскан с пестициди.

Два блока със стотици апартаменти в западния румънски град Тимишоара са били евакуирани след като фирмата ги е напръскала с токсичния препарат.

Собственикът на компанията, извършила борбата с вредителите, се разследва за убийство, телесни повреди и трафик на токсични вещества, съобщиха от прокуратурата.

"Тестовете, които направихме, откриха следи от метални фосфиди, вероятно алуминиеви, над законовата граница, в смъртоносна доза", каза Кристина Попа от държавната ветеринарно-санитарна агенция пред репортери.

Адвокатът на собственика на компанията Калин Стайкулеску заяви, че клиентът е закупил веществото "от контакт" без разписка.

"Той знаеше, че са силни, но нямаше представа, че са токсични или смъртоносни за хората", заяви Стайкулеску.