Софийска градска прокуратура разследва убийство в столичния квартал „Горна Баня“.

В хода на разследването е било установено, че мъж строял къща в квартала, като за целта наел работници, но в края на януари 2020 г. договорните отношения били прекратени, поради финансови разногласия. След това мъжът ангажирал друг работник за довършване на строителните работи, съобщават от държавното обвинение.

Около 20 часа на 13 март 2020 г., в сградата на УМБАЛСМ „Пирогов“, е бил приет по спешност именно новия работник (на 59 години). Пострадалият бил докаран в болницата от работодателят му, който заявил, че чул силен тъп шум, наподобяващ падане на човешко тяло отвисоко. Видял 59-годишния да лежи на земята, след което го транспортирал за оказване на медицинска помощ. По-късно пациентът е починал.

От заключението на извършената в хода на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на пострадалия се дължи на тежка съчетана черепно-мозъчна травма и гръдна такава. Установени са множество увреждания – в областта на главата, счупвания на ребра и лявата лъчева кост, кръвонасядания на горните крайници.

Данните за насилствена смърт на пострадалия, посочени в експертното заключение, не кореспондират със заявеното от работодателя, поради което досъдебното производство е било изпратено по компетентност и е прието от Софийска градска прокуратура.

Извършеното деяние е преквалифицирано от склоняване към убийство в умишлено убийство. Провеждат се редица процесуално следствени действия по установяване извършителя на престъплението.