Снимки и видео от вчерашната акция, която се проведе в БАБХ-Бургас, разпространи МВР. От кадрите се виждат тлъстите пачки с пари, които арестуваните взимали от рекетираните от тях хора. 

Припомняме, спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Сред тях е и директорът на дирекцията, на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители, а и с цел получаване на подкупи, те системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект.

От прокуратурата съобщават, че при извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпната дейност на групата.

На ръководителя на групата – директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев, е определена парична гаранция от 150 000 лева. Парични гаранции от по 75 000 лева са наложени останалите участници.