В петък МВнР беше сезирано от Прокуратурата на Република България относно действията на руски дипломат. От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая.

Това посочиха от Министерството на външните работи, след като бе съобщено, че първият секретар в посолството на Русия в България шпионирал у нас, пише "24 часа".

Установено е било, че месец септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

В тази ситуация същия ден (петък - б. р.) бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник), посочват от външното министерство.

По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България.

Скандалът на деня: Руски дипломат в България – уличен в шпионаж за Кремъл!