Потребител на Facebook сигнализира за измамници, които действат на територията на София. Става въпрос за група мъже, придвижващи се с лек автомобил с румънска регистрация, гражданинът станал свидетел на схемата качва и снимка на колата им с регистрационен номер: L04XCW.

Според сигнала на Петър Димитров, както и опита на други сблъскали се с въпросните лица, те обикалят из столицата на места, където минават голям брой хора, като паркинги на вериги магазини, централни булеварди и др.

Представят се за неми и предлагат да направите дарение за център за хора с увреждания, като представят и "документ" на който да се разпишете.

На пръв поглед, каузата им е благородна, но на излизане от паркинга мъжа подал сигнала, вижда "'чудо", немите си говорят нормално.

Заподозрелият измамата гражданин, ги проследява до друг паркинг на известна верига, където по думите му са готвили да извършат същата дейност. Мъжът им поискал разяснение, но те избягали с "мръсна газ"... .

Ето какво пише Петър Димитров, изобличил групата:

"На вниманието на всички добросъвестни граждани! Група от 3-4 момчета събират пари на паркинга на метро, както и на други паркинги на известни вериги, като се представят за неми и дават документ, на който да се разпишете, където пише, че парите са за изграждането някакъв център за хора с увреждания (не го цитирам дословно). При излизането от паркинга на метро обаче ги видях да си говорят съвсем нормално, качиха се в автомобила на снимката и ги проследих до паркинга на Mr. Bricolage. Там се готвиха за същото и отидох да им поискам сметка, в началото пак се направиха на неми, но като им казах че съм ги видял да говорят се качиха в колата и потеглиха с мръсна газ!"

Оказва се, че много други граждани са попадали на същата или подобна "схема", а някои дори на същите лица. Други описват, как са дарили сумата и впоследствие са разбрали, че са станали жертва на измама.

Паулина Стоянова коментира: "Едно момиче имаше вчера и на кауфланд в Люлин, тя ме изгледа, че и дадох малко пари, а бяха написани по 30лв... . Малко, но от сърце.."

"Стар трик, и аз съм се хванала и си дадох последните пари. Вече не вярвам на никой", споделя Жени Димова.

Моя Славчева пише: "Измамници са! Плъзнали са из града... Яд ме е, че им дадох не малка сума, когато ги видях за пръв път, но те на това разчитат."

За съжаление действията на подобни .лица, карат гражданите да бъдат подозрителни, дори когато пред тях се изправят хора които наистина имат нужда от подкрепа:

Ибрахим Пенда: "И после казват, че доброто у хората е изчезнало. А ти се чудиш дали наистина има нужда от помощ човекът или те лъже."

Яна Иванова: "Лошото е, че заради такива хора нямаме доверие и поради това не помагаме на наистина нуждаещите се."

Призоваваме сблъскалите се с подобни явни измами да сигнализират в съответните инстиутиции, за да бъдат спрени лицата паразитиращи върху добротата на хората.