37-годишният бургазлия се счита за невинен, смята, че ще го докаже пред съда в започващия днес процес


Не съм го отвличал, а отидох да го потърся в неговото село, твърди бургаският животновъд

Процесът срещу бургазлията Атанас Атанасов, обвинен в отвличането на работника си Йордан Йорданов започва днес в Окръжния съд в Сливен.

Атанасов, който се занимава с животновъдство в село Факия, Община Средец, е подсъдим по тежък член от Наказателния кодекс – 142, ал.3, т.1 – грози го доживотен затвор, а долната граница е 10 години, но предвид досието му, в което изобилстват куп присъди за грабежи, побой, присвояване на имущество, едва ли ще се размине толкова леко.

Според прокуратурата той е отвлякъл и измъчвал Йордан Йорданов. Ситуацията за Атанасов е утежняваща, защото е осъждан няколкократно с влезли в сила присъди за извършени тежки престъпления, лежал е и в затвора.  Именно там се запознал с Йордан Йорданов. След изтърпяване на наказанията им, през 2016 г., той го поканил да работи във фермата му за отглеждане на  коне в с. Факия.

Уговорката била да работи от февруари до октомври 2017 година. Още през април обаче Йордан решил да напусне работа и да се прибере в сливенското село Бяла.

На 7 май Атанас се ядосал, че Йордан нарушил договорката и оставил конете без надзор, отишъл в село Бяла и според прокуратурата отвлякъл и пребил Йордан Йорданов.

Обвиняемият имаше друга версия за случилото се, твърди, че е жертва, а не похитител. „Търсих Йордан по телефона в продължение на седмица (Йордан е соченият за отвлечен от Атанасов). Той гледаше животните ми в село Факия. Понеже Данчо спря да ги гледа аз го търсех по този повод, да го извикам отново на работа. Не можах да се свържа с него и отидох до село Бяла, за да го намеря. Изглежда предната вечер той се е бил напил сериозно със свои авери и са откраднали камион, с който са се блъснали. От там са и травмите му… Когато полицията дойде на 7 май, Йордан седеше на кафето в центъра на селото и си пиеше най-спокойно биричката. Това, че Данчо и аверите му се опитват да избягат от съдебна отговорност за тази кражба, не трябва да прави мен виновен за нещо, което не съм извършил!”, разказа Атанас при гледането на една от мерките си за неотклонение през миналата година.