С месеци забавени разрешителни за ползване на подземни и минерални води, за малки ВЕЦ, за водовземане от реки и язовири, както и за заустване на отпадъчни съоръжения - това са причините за ареста на Цветелина Кънева, шефка на Басейнова дирекция “Източнобеломорски район” в Пловдив.

Държала ги на бюрото си, без да дава обяснения - ей така, тези, които ги чакат, сами да се сетят какво трябва да направят. Това разказаха пред “24 часа” разследващи.

Мотаела документи не само на частнифирми, но и на държавното ВиК. Водното дружество е чакало нейния подпис, с който да разреши обособяване на санитарно-охранителни зони и за продължаване използването на определени водоизточници.

По-рано днес министърът на околната среда Емил Димитров обяви в Благоевград, че Кънева е закопчана заради незаконни сондажи, за които са давани предписания да се закрият, но не е направено. Той предупреди, че предстоят мащабни проверки на такива съоръжения в цялата страна, тъй като са проблем навсякъде.

Стана ясно защо е арестувана шефката на Басейнова дирекция!

Кънева беше изведена с белезници от работното място пред очите на подчинените си. Малко след 9 ч в понеделник спецполицаи с качулки и автомати завардиха входа на институцията. През това време други органи на реда извършваха претърсвания в сградата. Не след дълго самата Кънева беше изведена с белезници и качена в полицейски микробус. Минути по-късно цивилни полицаи изнесоха два кашона с документи от Басейнова дирекция.

Нищо не предвещаваше зрелищния арест на директорката, която в събота придружаваше министър Емил Димитров и областния управител на Пловдив Дани Каназирева при проверките за поредното замърсяване на реките Юговска и Чая. Кънева крачеше редом до полицаите, даваше изявления за нарушенията и конкретизираше санкциите. Активността ѝ продължи и в неделя, без да подозира, че на другия ден тя ще е на прицела на полицията и прокуратурата.

От държавното обвинение обясниха, че е образувано досъдебно производство за извършено от нея длъжностно престъпление. Прокуратурата уточни, че се правят претърсвания, изземвания и разпити на свидетели, но обеща подробности във вторник.

“В шок съм. Не зная за какво са арестували съпругата ми. Полицаи обискираха къщата ни в с. Войводиново, където живеем, и апартамента ни в Пловдив”, каза пред “24 часа” съпругът на Кънева д-р Фарид Джамал Абдо. Той е сириец и джипи във Войводиново повече от 20 г. Два мандата е и съветник от ВМРО в община “Марица”. Кметът на селото Димитър Тосев каза, че не познава добре Цветелина Кънева, тъй като не била местна. Дошла от Стара Загора и се прибирала във Войводиново само да пренощува. Не поддържала контакт със съседите.

Съпругът ѝ обаче бил добре познат в цялото село. Хората казват, че сам си построил къщата. Всъщност назначението на жена му на възловия пост е по предложение на ВМРО, а заповедта ѝ е разписана от бившия екоминистър Нено Димов. Заела длъжността през април 2018 г., била представена на подчинените си от зам.-министъра Атанаска Николова.

От ГЕРБ уточниха, че Кънева не е техен кадър. Пловдивският лидер на ВМРО Борислав Инчев потвърди, че шефката на Басейнова дирекция е тяхно назначение.

“Изненадан съм от ареста ѝ. Тя е безспорен специалист и си разбира от работата”, каза Инчев.

И Дани Каназирева изрази учудване от задържането на Кънева.

“С нея сме работили прекрасно”, каза тя. И допълни, че в последните месеци, когато имали проблеми със замърсяването на реките в Пловдивска област, институцията, ръководена от Кънева, реагирала на секундата.

“Беше плътно до нас - няма събота, няма неделя”, добави Каназирева.

Противоречива обаче е информацията за професионалните качества на арестуваната шефка. Политическите ѝ покровители я описват като специалист. Хора, работили с нея, пък твърдят обратното.

“Беше експерт по контрола в Басейнова дирекция, след което пожела да отиде в областната агенция по безопасност на храните за повече пари”, твърдят те. Тръгнала си с думите, че отива на нова работа, защото искала ди си купи нова кола. Не след дълго се завърнала в Басейнова дирекция, вече като директор с думите: “Дойдох си у дома. Темите през годините не са се променили и разчитам на вас, за да постигаме поставените задачи заедно.”

Запознати твърдят, че издавала разрешения на фирми да изгребват пясъци от реките, което било забранено. Давала картбланш на определени дружества да ползват минерална вода за басейни. На други пък с месеци бавела разрешителните за водоползване. Човек, ходил при нея да пита каква е причината, а тя отвърнала: “Ти знаеш как стоят нещата”, и го отпратила.

В същото време експерти от дирекцията му казали, че каквото е зависило от тях, са го направили. Но шефката задържала книжата.

“Има множество документи, които могат да се проверят и по тях разследващите да съберат още доказателства”, казват потърпевши.

Според запознати Кънева не е имала нужния управленски стаж, който се изисквал за поста. Притежавала единствено необходимото образование - завършила е Химико-технологичния университет в Бургас със специалност “Технология на водата”. Има и висше от Университета по хранителни технологии в Пловдив.