Бизнесменът Николай Банев описа как зад решетките ловят хлебарки и мишки със саморъчно направени капани.

Това той направи, докато се оплакваше от лошите условия в затвора по време на делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария в специализирания съд.

Арестантите пълнели пластмасови чашки с вода, поставяли в тях парченца сирене или салам и на сутринта чашките били пълни с хлебарки.

Лошите условия в арестите, липсата на топла вода и радиатори в баните бяха един от аргументите Банев отново да иска да излезе на свобода.

Той също се оплака, че въпреки желанието да се яви официален пред съда, от уважение към институцията, в събота по време на свиждането, не било разрешено внасянето на костюм.

На тази му жалба наблюдаващият прокурор Мария Дойчинова контрира, че не прокуратурата и съдът решават за реда, по който се внасят вещи в местата за лишаване от свобода.

Бизнесменът Банев съобщи също, че ще поиска разпит на премиера Бойко Борисов и бившите министри на вътрешните работи и икономиката Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, за да се види какви кореспонденции са били разменяни най-вече за състоянието на "Полимери". Той упрекна прокуратурата, че му е съсипала бизнеса.

"За година и половина не можахме да разберем какъв е точно вашият бизнес", отвърна му прокурорката Мария Дойчинова. Тя също така напомни, че за времето, за което той е бил в ареста, не веднъж са пускали служители на НАП и Инспекцията по труда, за да му връчват "благодарствени писма", засягащи най-вече неизплатените заплати на бивши негови служители.

Банев обаче настоя да иска домашен арест, за да може да се грижи за съпругата си и децата си. От думите на адвокатката му стана ясно, че тази седмица той за първи път от година ще се срещне с тях в ареста.Материалите за пране на пари и присвояване са в друго дело.

Спецсъдът обаче отказа да чуе воплите му и отказа да го пусне.

Основният аргумент е, че може да повлияе на свидетелите, чийто разпити тепърва предстоят.

200 души ще бъдат призовани скоро да дават показания по делото срещу Банев, жена му Евгения и майка му Мария. Тримата са подсъдими за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Снимали всяка крачка на Николай Банев в затвора, сложили и катинар на килията му! Той се чувствал унизен...