Автокрадците, се оказва, че не са просто едни апаши, а изключително хитри и находчиви личности. Освен, че задигат тасове, чистачки, аудио системи и каквото още намерят за потребно и продаваемо в колите ни, сега крадат и катализатори. Пряк свидетел на тяхната изобретателност е читател на Glas.bg, който сподели какво му се е случило:

Случката се разиграла в малките часове на денонощието в пловдивския квартал „Кючук Париж“. Мъжът обикновено паркирал колата си на предблоковото пространство. На сутринта нищо неподозиращият човек тръгнал за работа, но като запалил автомобила, се възпроизвел страшен гръм. Тогава установил и липсата на въпросната част.

Оказало се, че детайлът е изрязан много прецизно и внимателно, като най-вероятната причина за посегателството е наличието на малко количество благородни метали. За целта е бил използван крик, за да се повдигне автомобила. Според читателя ни може да става въпрос и за поръчкова кражба, само на конкретната част. Като се има предвид, че без това устройство колите отделят много вредни газове и според новите правила може да бъдат спрени от движение, може и това да се окаже причината за кражбата.

Според служители в автосервиз кражбата обикновено се извършва от екип от трима души - единият наблюдава, а другите двама разглобяват.

Катализаторът е част от ауспуховата система. Той представлява цилиндър, изработен от висококачествена стомана. Най-често се състои от изолационен материал и керамична решетка, наречена „пита“, покрита със слой химическо вещество, което съдържа благородни метали.

Главната му роля е ефективно намаляване на вредните емисии от изгорелите автомобилни газове в атмосферата като въглероден оксид, въглеводород и азотен оксид.