Районният съд в Пловдив гледа искане на прокуратурата за постоянен арест на Силвия Маринова. Спрямо нея са повдигнати две обвинения за престъпления - за измама и съставяне на неистински официален документ.

Маринова е въвела в заблуждение над 10 души с обещание, че ще им обработи документите за пенсия и ще ги внесе в НОИ срещу заплащане, пише 24 часа. Случаят е аналогичен с арестуваната неотдавна Александрина Георгиева. Засега няма доказателства, че двете са действали заедно, обясни прокурор Елена Богданова. 

Случаите при Маринова са от 2014 г., но впоследствие тя е изчезнала и е била обявена за общодържавно издирване. 

Когато е била установена, е направила опит да избяга, но са я заловили, посочи прокурорката.

В крайна сметка Районен съд - Пловдив остави без уважение искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Маринова. Съдът счете, че обвиняемата е била с взета мярка за неотклонение „подписка“ на досъдебното производство, чийто срок на продължителност е изтекъл и същата мярка е отменена от прокуратурата. След като е изтекъл този срок, не може да бъде взета нова мярка за неотклонение, тъй като ще бъдат нарушени правата на обвиняемата.

Определението подлежи на изпълнение незабавно. Определението на Районния съд подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив, на 23 януари от 15,30 часа.

Снимка: 24 часа