Районен съд – Пловдив постанови присъда, с която призна подсъдимия Любомир Младенов за виновен в това, че на 20 април 2017 г. в Пловдив, като непълнолетен, е причинил на съученика си Веселин Лапков, тежка телесна повреда, при която момчето губи далака си.

Припомняме, че случката се разиграва във Френската гимназия преди час по английски език. Две момчета, които били приятели и съученици в 10 клас, започнали да се закачат един друг. Впоследствие Веселин забил шамар на другаря си. Изненадан от действията на приятеля си, Любомир отвръща, но се стига до удар в чина.

Потърпевшото момче изпитало силни болки. Потърсило помощ при медицинската сестра в училището. Тя го изпратила в болница. След преглед на пострадалия се наложила операция, при която бил отстранен далакът му.

Състав на Пловдивския районен съд осъди подсъдимия Любомир на "лишаване от свобода“ за срок от 1 година, като отложи изпълнението на така наложеното наказание за срок от 2 години, считано от влизане в сила на присъдата.

На основание чл. 67 ал. 3 от НК съдът постанови през изпитателния срок на така наложеното наказание лишаване от свобода пробационна мярка – включване в програма за обществено въздействие "Овладяване на гнева“.

Съдът осъди подсъдимия Любомир да заплати по сметка на ОД на МВР Пловдив направените в досъдебното производство разходи в размер на 825,24 лева, както и да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Пловдив направените в хода на съдебното производство разноски в размер на 4280,80 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд.