Присъдата ми е поръчкова и абсурдна, настоя бившият министър на икономиката Румен Овчаров, след като Специализираният наказателен съд му наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок за безстопанственост на "Мини Бобов дол" в качеството му на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД.

2 години затвор за Румен Овчаров!

През 2019-та прокуратурата предаде на съд Румен Овчаров заради "Мини Бобов дол" за това, че с договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери - 16 556 344,68 лева.

Овчаров обясни, че няма такива пари и е невинен, защото, по думите му, докато е бил министър, наемите са били платени.

"Въпросът е трябва ли и защо, не приемам тезата на прокуратурата, че само тя има право и то на стадий досъдебно производство и съдебно, да казва кой е прав или крив и всяка теза на защита или обвиняемия се квалифицира като защитна теза, те имат такива права като обвинителните. Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да си твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции", настоя той пред bTV.

"Осъден съм като министър, че не съм упражнил контрол върху едно дружество и не съм му събрал наемите, това не е вярно", отсече Овчаров.

Той отново подчерта, че този наем, който му се присъжда като вина, е събран и отдавна платен.