Върховният касационен съд отсъди окончателно: Теньо Енчев ще лежи 25 години в затвора за убийството на 19-годишната му приятелка Ивета през 2018 г. в Айтос.

Делотоб бе образувано по касационни жалби от подсъдимия и неговия защитник срещу решението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена изцяло присъдата на Окръжен съд – Бургас.

С нея подсъдимият е признат за виновен за убийство, извършено по особено мъчителен начин, а и с особена жестокост.

Теньо е осъден да плати на гражданските ищци сумите от 150 000 лв. и 200 000 лв., представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди, произтичащи от смъртта на тяхната близка.

Тричленният състав на ВКС подчертава в мотивите си, че в съдебното заседание на 30 януари т.г., подсъдимият и неговият защитник са поискали от Окръжен съд – Бургас делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие.

Тиньо признал изцяло фактите и обстоятелствата, изписани в обстоятелствената част на обвинителния акт. Няма данни това да не е направено доброволно, без той да разбира естеството на процедурата и последиците от нея. Прието е, че самопризнанието му се подкрепя от доказателствата по делото, при това законосъобразно.

"Предвид всичко заявено този съд няма да обсъжда възраженията, изтъкнати както в касационната жалба на защитника, така и отстоявани в съдебно заседание пред ВКС, свързани с неправилен анализ на доказателствен материал, с необоснованост, както и пространния разказ, даден от самия касатор в личната му жалба и едно от допълненията към нея, относно фактологията по престъпната деятелност по негово виждане", категорични са върховните съдии.

Съдът отсече: 25 г. за Теньо, пребил до смърт 19-годишната Ивета в Айтос

"Фактическите положения, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, приети от съдилищата, съобразени с позоваването от страна на представителя на държавното обвинение на съответните доказателствени материали, категорично установяват присъствие на квалифициращите признаци за убийство, "извършено по особено мъчителен начин за починалата и с особена жестокост". Всичко това е признато от дееца и той и неговата защита не могат да оспорват доказателствата в тази връзка", настояват от ВКС.

Според защитата обаче подсъдимият не е целял умъртвяването на пострадалата, а е искал да я накаже според своите разбирания за това, че се държала морално укоримо и неадекватно спрямо сина им, издухвайки цигарен дим директно в лицето на детето.

Тричленният състав на ВКС приема, че вярно са отмерени и обезщетенията за неимуществени вреди, присъдени на детето на убитата и на нейната майка.

Припомняме ви, че на 16 юни 2018 г. Теньо взема надника си, купува сандали на Ивета, а вечерта я води на заведение. Вкъщи двамата продължават с питиетата, като добавят и марихуана. Теньо става все по-заядлив, а забележка към Ивета, прераснала в спор за това как се грижи за сина им, отключва агресията у иначе слабичкия мъж.

Теньо купил сандали на Ивета, а после я ритал до смърт и гледал как кръвта й изтича

Той се нахвърля върху момичето, което по никакъв начин не може да му се противопостави. Рита я с маратонките в главата, корема, ръцете и краката. Удря я с юмруци в лицето, при което й чупи носа и няколко зъба.

Ударите в главата са толкова силни и много, че предизвикват фатална черепно-мозъчна травма, при която се получава мозъчен оток с вклиняване на ниско разположени мозъчни структури в големия тимен отвор. Тази травма е несъвместима с живота, категорични са медиците.

Ивета издъхва няколко часа по-късно в УМБАЛ - Бургас. Патоанатомът д-р Косьо Янков, аутопсирал десетки жертви на убийци в дългогодишната си практика, е смразен от вида на тялото. Слабичката Ивета е буквално обезобразена и със смачкан череп, а трупът е обезкървен.

След аутопсията става ясно, че тя е била зверски ритана в корема, а юмруците на Теньо направили мозъка ий на пихтия. Непосредствената причина за смъртта на жената е тежък мозъчен оток, но тя има комбинирани травми по цялото тяло.