Пастрокът, арестуван за убийството на бебето на приятелката си, остава в ареста,  съобщиха от Окръжния съд - Пловдив, където бе разгледана мярката му за неотклонение. 22-годишният асеновградчанин е обвинен в това, че на 9 март умишлено е причинил смъртта на 3-годишното детенце. Освен това той се се заканил с убийство на майката на детето, за да не издаде стореното от него.

Припомняме, тялото на детето бе откарано в спешното отделение на местната болница на 9 март. То е пристигнало в Спешното отделение, след като било намерено паднало на улицата. Медиците в болницата само са установили смъртта му. Детето е лежало миналата седмица в детското отделение с белодробно заболяване. То обаче е напуснало самоволно, като е прибрано от родителите му, без да бъде изписано. 

Веднага е подаден сигнал до полицията. Първоначално бе водено разследване за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост при немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност. Случаят обаче бе поет от Окръжна прокуратура, ОД МВР - Пловдив и Национална следствена служба, като след разследване се установи, че всъщност детето е било убито.

"Налице са показания на майката на момченцето, дадени пред съдия. В тях подробно са описани механизмът и интензитетът на нанасяне на ударите върху 3-годишното дете, в резултат на които са причинени множество тежки травматични увреждания, включително тежка гръдна и коремна травма, кръвонасядания на меките черепни покривки и по цялото тяло. Причината за посегателството върху момченцето е, че през деня, докато обвиняемият М. М. спи, то го събудило, докато си играело със собственото му 4-годишно дете", съобщиха от Окръжния съд.

Още в момента на извършването на първото престъпление мъжът е заключил вратата на помещението отвътре и е отправил заплахи с убийство към майката на детето, ако тя издаде причините за смъртта му. Вследствие на тези заплахи майката първоначално е обяснила, включително и пред длъжностни лица, един съвсем различен механизъм и причини за смъртта на детето.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, е налице опасност от укриване и извършване на престъпление, като втората вече е реализирана.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Обрат! Починалото дете в Асеновград се оказа убито!