Драстично по-високи сметки за парно ще платят потребителите тази година, показват данните на един от топлинните счетоводители в столицата.

Със 100 лева отгоре е сметката за парно и топла вода за гарсониера спрямо миналия отоплителен сезон. За двустаен сумата е с 200 лева отгоре, а за тристаен – с 230 лева, показват още данните, цитирани от "Труд".

6 дни е по-дълъг този отоплителен сезон – общо 174 дни, а средната дневна температура е била един градус по-ниска. Цената на отоплителната енергия пък е била 16% по-висока.

Според статистиката на "Топлофикация София" половината от абонатите на дружеството обаче имат да получават пари, а другата половина да плащат след извършването на годишното преизчисляване. До 1 октомври клиентите на монополното дружество могат да обжалват своите годишни изравнителни сметки.

Срокът за плащане на фактурите без лихви е 15 септември. Те обаче не са окончателни, заради срокът на обжалването. Основна причина за разминаването в сметките са неотчетените абонати. На тях към момента е начислена сметка на пълна мощност, което намалява фактурите на останалите хора в сградата. В случай, че бъдат отчетени обаче, ситуацията се променя.

"Топлофикация София" напомня, че ще изключи за профилактика ТЕЦ "София" от 26 до 31 август.