СДС няма да издига свой кандидат за кмет на София, но ще подкрепи достойна дясна кандидатура. Това коментира пред БНР лидерът на сините Румен Христов. За сметка на това обаче вече текат разговори с ГЕРБ за общо явяване или за подкрепа за кандидата на управляващата партия.

Припомняме, че СДС и ГЕРБ бяха в коалиция и за изминалите по-рано през година избори за европейски парламент. Така сините успява да вкарат дори един свой евродепутат - бившия председател на Народното събрание Александър Йорданов.

Христов припомни, че с решение на Националния изпълнителен съвет СДС дава право на всяка общинска структура да определи с кои политически партии да участва в местните избори. "БСП, ДПС и "Атака" са партиите, с които СДС е невъзможно да разговаря", категоричен е Румен Христов.

"Виждаме, че вървим отново към блоково гласуване, ляво-дясно. Няма начин Съюзът на демократичните сили да бъде извън десните обединения и да търси дяснодемократични кметове и общински съветници. СДС ще подкрепи достойна дясна кандидатура, но ще имаме и кандидати за общински съветници, както и сега имахме", каза още той.

Румен Христов участва в отбелязването пред мемориала край НДК в София на Деня почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими