С руски имейл са проникнали в сървър на НАП. Това обясни пед bTV вътрешният министър Младен Маринов.

Припомняме, че вчера Националната агенция по приходите стана обект на хакерска атака и данните на милиони български граждани. За атаката стана ясно, след като самите хакери съобщиха за деянието в няколко медии в страната и обявиха атаката за “безпрецедентен теч на лични данни от български институции”.

Вътрешният министър обясни, че имейлът, с който е проникнато в един от сървъригте на Министерство на финансите, е руски. Част от информацията е сверена и предстои анализ, за да се разбере кога точно е извършена атаката. „Всяка система с външен достъп има своите уязвимости.

Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни”, коментира Младен Маринов.

Засегнати от атаката са близо 5 милиона граждани. Случилото се със сигурност накара червената лампичка да светне - колко защитена е личната ни информация? “Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо.

Подобни атаки се случват всеки ден, но често те не стигат до медиите. Става въпрос за служител, който работи или в НАП или в Министерство на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър”, каза пред Нова телевизия програмистът и създател на "Софтуерен университет" Светлин Наков.

Експертът смята, че в държавните институции масово има пробиви в сигурността. Това не е първият подобен случай, в който държавна институция става обект на хакери, но пък изтичането на данни е безпрецедентно по размера си. Експертът по киберсигурност Ясен Танев заяви, че сме попаднали в ситуация на един “IT Чернобил”.

Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми, обяви Танев. Той лично е открил и себе си в този масив. Има данни за съдии и прокурори. „Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация.

Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни”, коментира експертът пред bTV. В момента по случая тече вътрешна проверка в Националната агенция по приходите, а действия са предприети и от ДАНС.