Покрив на жилищна сграда в Бухово пламна и се наложи хората да бъдат евакуирани, съобщи директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от БНТ. Няма данни за пострадали при инцидента, а благодарение на бързата реакция на екипите огънят е ограничен и няма опасност за съседните сгради.

Главен комисар Николов посочи, че от началото на 2019 г. до момента са възникнали общо 27 813 пожара, а противопожарните служби са реагирали на 10 000 аварийно-спасителни операции. Пострадали са 194 души, а 89 са загинали. Спасени от пламъците са били 447 души.

Той подчерта, че спрямо същия период от 2018 г. пожарите у нас са се увеличи с 25%, като по негови думи това се дължи основно на климатичните условия - високи температури и ниска влажност. Според статистиката само през август са възникнали над 4500 пожара. При тях 7 души са загинали, а други 36 са пострадали. При провелите се над 1000 спасителни операции пък са били спасени 50 души.

През тази година огънят е унищожил близо 24 000 дка декара горски масиви.От министерството на вътрешните работи отчитат и повишение на изразходваните финансови средства за справяне с пожарите.