Десетилетия преди еднополовите бракове да станат легални в САЩ различни гей двойки се вричали във вярност пред близки и приятели. Всичко се случвало тайно и доста неофициално, а това е причината да има малко документи, които да го доказват. 

Досега!

През 1957 година един мъж оставил лента от фотоапарат, за да бъдат проявени фотосите от професионалисти. Снимките обаче така и не стигнали до собственика си. Кадрите показвали гей сватба, състояла се близо 50 години преди еднополовите бракове да са легализирани където и да било в САЩ. 

Снимките стават обществено достояние едва тази година, след като са продадени на търг. Станали собственост на колекционер, който осъзнал стойността им и после ги дарил на неправителствена организация. 

Сега група режисьори са се нагърбили с тежката задача да издирят младоженците и да направят документален филм за тях. 

Ако се съди по снимките, по време на сватбата младежите били на около 20-30-годишна възраст. Следователно днес би трябвало да са пенсионери на около 80-90, ако все още са живи, разбира се. 

Сватбената нелегална брачна церемония се състояла в скромен апартамент. Младоженците се целуват, режат торта, отварят подаръци… изобщо най-обикновена сватба, която по онова време била нещо съвсем необикновено (а и нелегално). 
Режисьорите търсят помощ от потребителите на социалните мрежи, които може би познават двамата младоженци. 

“Има много богата част от историята, която обаче е потулвана. Иска ми се като дете да бях виждал повече такива семейни снимки… Щях да се чувствам доста по-нормален”, споделя продуцентът Пи Джей Палмър пред BBC. 

Всъщност по онова време такива церемонии е имало неведнъж. Влюбени двойки се вричали един на друг в тайни церемонии, макар да не са признавани от правителството или религиите. Хората някак намирали начин да живеят с различната си сексуална ориентация. Това разбира се било много по-лесно на теория, отколкото на практика. 

Само няколко години преди сватбата на двамата мистериозни мъже президентът Дуайт Айзенхауер (известен с прякора “Айк”) подписал указ, с който забранил на хомосексуалистите право да заемат правителствени длъжности. 

През 1952 година Американската психиатрична асоциация пък класифицира хомосексуализма като психично заболяване. С помощта на активисти и сериозно лобиране, в крайна сметка асоциацията премахнала болестта от списъка през 1973 година.

После започнали бунтовете в Стоунуол, които се смятат за началото на модерното движение за правата на ЛТБТИ обществото.

Намирането на мистериозните младоженци обаче няма да е никак лесно и това няма да се дължи само на епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век. 700 000 души са загубили живота си заради болестта.
 
Ако все пак продуцентите на документалния филм постигнат успех, то гей двойката ще добави още една глава в историята за правата на ЛГБТИ хората в САЩ, защото са направили нещо напълно обикновено днес, но изключително опасно тогава. Обичали са се!