Една от най-големите мистерии във Вселената е приближаването до отговорите на някои от най-големите въпроси на човечеството. Един от тях е: "Има ли живот извън нашата планета?".

Изумителни 8 повтарящи се радиосигнали откриха астрономи в дълбокото пространство. Как и какво ги излъчва, все още не е ясно.
В началото на 2019 г. беше известно, че само един от тези мистериозни сигнали мига многократно. През януари учените съобщават за второ повторение.

Ново изследване описва осем нови повтарящи се сигнала, открити от канадския радиотелескопски експеримент за хидрогенна интензивност.

Това прави засечените повтарящи се сигнали общо 10 и означава, че започваме да изграждаме статистическа база данни от повтаряемост, която може да помогне на астрономите да разберат какви са тези сигнали всъщност.

Бързите радио изблици са смущаващи, но са засечени като радио данни, които продължават няколко милисекунди. Въпреки всичко, през това време те могат да отделят повече енергия от 500 милиона слънца.

Повечето сигнали се откриват само веднъж и не могат да бъдат предвидени, което прави проследяването им до източника наистина трудно.

Ето защо ретранслаторите са толкова важни. И новината, че такъв тип сигнали не са толкова редки, колкото смятахме, означава, че е възможно да се проследят все повече до техните източници и галактики и да се определи от какъв вид среда идват.

Можем също така да започнем да търсим сходства и разлики между повтарящите се сигнали.

"Определено има разлика между източниците, като някои от тях са по-силни от други", заяви физикът Зиги Плеунис от университета Макгил пред ScienceAlert.

"Вече разбрахме, че изблиците могат да бъдат много различни: понякога източникът не излъчва нищо с часове, а след това изведнъж получавате множество изблици за кратко време".

Това на практика дава индикации, че сигналите не са в определена цикличност и може да означава, че се излъчват умишлено или с други думи - контролирано от някой/нещо.

От другата страна шест от сигналите се повтарят само веднъж, а най-дългата пауза между тях е над 20 часа. Осмият се повтаря два пъти след първоначалното откриване, като пингът е общо три пъти. Все още не знаем какво означава това.

Първите два сигнала показаха понижаване в честотата, като всяко излъчване става последователно все по-ниско. Помислете за тъжен звуков ефект на тромбона.

Повечето от осемте нови повтарящи се сигнала също демонстрираха това понижаване на честотата. Това може да е улика за това какво произвежда сигналите.

"Просто мисля, че е толкова невероятно, че природата произвежда нещо подобно", каза Плеунис.

"Освен това мисля, че има много важна информация в тази структура, която просто трябва да измислим как да декодираме и наистина е много забавно да се опитваме да разберем какво точно е това", допълни той.

Грубо можем да кажем колко далеч се намират източниците въз основа на това колко е разпръснат сигналът - колкото по-високи са тези мерки, толкова по-далечно е разстоянието.

Всъщност тук става интригуващо, защото един от сигналите, има най-ниската наблюдавана дисперсия досега, което показва, че може да е наблизо.

Поляризацията на сигналите (колко усукан е сигналът) също е информативна. Ако сигналът е наистина усукан нагоре, това означава, че идва от екстремна магнитна среда, каквато може да се намери около черна дупка или неутронна звезда.

Но екипът успя да измери поляризацията на един от новите сигнали и той беше наистина нисък. Това ни казва, че не всички повтарящи се FRB идват от екстремни среди.

 

Animation illustrating the random appearance of Fast Radio Bursts on the sky. from NRAO Outreach on Vimeo.