Горчива загуба за британския премиер Борис Джонсън. Политикът претърпя огромно поражение - С 328 гласа "за" срещу 301 "против" депутатите подкрепиха предложението, внесено от опозиционните партии и разбунтувалите се консерватори – да поемат контрола над дневния ред в парламента още в рамките на днешния ден.

Какво означава това за Джонсън, Великобритания и Brexit? 

Излизането на страната от Европейския съюз може да бъде отложено за пореден път, ако представителите внесат законопроект, с който да забавят датата. 

Кризата се задълбочава, тъй като Джонсън заяви категорично, че ще внесе предложение за предсрочни избори. Освен това политикът незабавно изключи 21 депутати от Консервативната партия.

Депутатите-бунтовници

Защо се разбунтуваха част от консерваторите и поискаха контрол над парламента? 

Целта им е да се спре сценарият за Brexit без сделка и да принуди Джонсън да удължи срока за пореден път, ако не може да се договори споразумение с общността. 

Според британския "Таймс" Джонсън е загубил контрол върху Brexit. След поражението при вчерашното гласуване премиерът освен това може и да не е в състояние да изпълни заплахата си за свикване на предсрочни избори, пише изданието.

Джонсън беше принуден да иска предсрочни избори, след като стана жертва на невиждан парламентарен преврат с цел отлагане на Brexit, коментира r британският "Дейли телеграф".

Иначе казано - криза. Дълбока, необратима криза. А срамът за Джонсън ще се превърне в още по-голям, тъй като е много вероятно той да стане най-кратко управлявалия премиер на страната. 

Сега Великобритания е пред прага на общи избори, а Консервативната партия - в състояние на разпадане, пишат редица британски издания. 

Вчерашният ден беше критичен момент за мъчителните тригодишни усилия на Великобритания да излезе от ЕС. Сагата раздели британците, разкъса управляващата Консервативна партия и породи упреци, че Джонсън потъпква установената практика на неписаната британска конституция, коментира в. "Ню Йорк таймс". 

Повечето депутати са решени да не позволят излизане от ЕС без сделка, което според тях би имало катастрофални последици за икономиката на Великобритания. Случилото се вчера в парламента навежда на мисълта, че те имат достатъчно гласове, за да успеят, отбелязва американското издание.