Катаджиите започват да следят за шофиране с превишена скорост. Засилени проверки по пътищата ще има от днес до 18 август. 

Причината за контрола са поредицата пътни произшествия в страната, предизвикани предимно от шофиране с несъобразена скорост. 
Акции ще има както у нас, така и във всички страни-членки на вропейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL. 

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави. 

Те са признати и като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътнотранспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. 
Статистиката говори сама по себе си. От началото на годината до днес по пътищата са загинали 333 души. 

Как "Пътна полиция" глобява джигитите на пътя, които шофират с превишена скорост. 

За превишаване с 10 км/ч. – с глоба 20 лв.
За превишаване от 11 до 20 км/ч. – с глоба 50 лв.

От този момент нататък глобите стават значително по-солени. Ако се шофира с над 21 км. над допустимата скорост, глобата може да стигне от 100 до 400 лв. Солено ще излезе и фучането по пътищата в градовете и селата с над 50 км. над разрешеното. 

За всеки следващи 5 км над въпросното превишение КАТ предвижда глобата да се увеличава с по 50 лв. 

Извън населени места глобите са почти идентични с едно малко изключение. За превишение на скоростта от 11 до 50 км. над допустимото, наказанието може да стигне от 50 до 400 лв. Ако водачите решат да прескочат закона и да карат с над 50 км над позволеното от закона, наказанието е 600 лв. като за всеки следващи 5 км над това нарушение глобата се увеличава с по 50 лв.