Всеки човек си има собствена представа за това как трябва изглежда идеалният дом. Някои мечтаят за колиба в планината, други пък бленуват да живеят край морския бряг.  

Едни искат да се насладят на свежия въздух, седейки под дебелата сянка на дърветата и да се любувате на природата и чуруликането на птичките. Други мечтаят да слушат шума на разбиващите се в брега вълни. На вниманието на последните предлагаме това архитектурно чудо в скалите. 

Проектът на архитектурната фирма OPA се превърна в истински хит веднага след представянето си. 

Къщата, наречена Casa Brutale, според архитектите "преобръща представите за  хармоничното съжителство на човека с природата в поетично преклонение пред чистия брутализъм".

През май 2016 г. OPA обяви, че проектът е получил достатъчно финансиране и ако се сдобие с лиценз, строителството ще започне в Бейрут през юли 2016 г.

Изграждането на къщата трябваше да завърши през 2018 година. Но всичко приключи дотам!

Нови съобщения за началото на строителството и неговото завършване повече не се появиха нито от офиса на архитектите, нито от Ливан.   

Проектът на OPA е уникален, но най-вероятно този архитектурен шедьовър ще си остане само на хартия. 

Жилището е проектирано в модерния дизайнерски стил брутализъм: огромни бетонни конструкции, студен блясък на метал и стъкло, минимум ярки цветове.  

Според проекта, къщата трябва да бъде врязана в скалите. Изборът на място, на което да бъде изградена, не е много лесен. Възможностите за строителство също са силно ограничени.

Необходима е силна скала с достатъчно големи размери. В същото време, едва ли някой ще издаде разрешение за строеж в сеизмично активна зона.

Проектът предвижда изграждането на гигантски басейн на покрива на къщата. Жилищните помещения ще бъдат директно под него.

Басейнът е не само уникална естетическа особеност. Предназначението му е да служи като вид топлоизолация за жилищните помещения и източник на естествена светлина през деня.

Издълбаните в скалните стаи нямат прозорци, а самата къща всъщност е под земята. Нещо като брутален подземен бункер за съвременни отшелници или злодеи.