Кой ще е кандидат кмет на БСП за Бургас? Става ясно след месец

Левицата в морския град разговаря с медиите за предстоящите избори и за проблемите на община Бургас


Столетницата ще излъчи листите си за местните избори на 20 юли

БСП-Бургас ще обяви листата си за предстоящите местни избори след точно един месец – на 20 юли. Това каза общинският председател Живко Господинов на пресконференция в централата на партията на ул. „Фердинандова“ №60. Предизборната обстановка в морския град вече е факт, след като вчера Живко Табаков обяви своята кандидатура, но БСП ще се въздържи да оповестява имената на кандидат кметовете си по общини, докато не преминат вътрешнопартийните срещи и общинските конференции. Те ще се проведат до 12 юли, на тях ще бъдат обсъдени кандидатурите и ще бъдат избрани реалните  избраници на партията.

„Гарантирам ви, че ще имаме кандидат кмет за Бургас. И той няма да е външен за нас човек. Несериозно е втората политическа сила, да не излъчи човек, който да се бори за кметското място. По устав отговорността за намирането на подходящ лидер е моя, а в случай, че не се появи такъв, то аз трябва да поема това задължение. Ще имаме много кандидати, това е сигурно – въпросът е да изберем правилните“, коментира Живко Господинов.

Той уточни, че Столетницата са доволни от резултатите на евровота. Отчетен е ръст от над 3000 гласа, което ако се прехвърли към местни избори „се равнява“ на 13 общински съветници – сравнено със сегашните позиции на партията в местния парламент на Бургас, това е ръст от близо 4.5 пъти, защото в момента реално в ОбС-Бургас има 4 представители на Столетницата.

„Основна цел на местния вот ще е да удвоим броя на общинските съветници. Не може една община да се управлява само с пиар. Виждаме, че за втори пореден мандат, управляващите имат пълно мнозинство – реално опозиция в такава среда не може да съществува – и това е в ущърб за бургазлии. Взимат се самосиндикални решения, няма дебати, няма диалог“, категоричен е общинският председател на БСП-Бургас Живко Господинов.

Проблем на предстоящия през октомври вот според него са и намалените субсидии. Господинов подчерта, че това е атака на управляващите към опозицията – като не могат да ги съборят политически, се опитват да го направят икономически. „Всяка партия се нуждае от финансиране. Когато то е държавно, то е съответно и прозрачно. С драстичното намаляване на държавната субсидия тази прозрачност изведнъж изчезва, но средствата за кампаниите трябва все пак да дойдат от някъде – откъде, това е друг въпрос“, подчерта Господинов.

„Това е на практика узаконяване на корупцията“, категоричен бе и общинският съветник Радослав Петков.
 


В категории: Политика